top of page
IMG_0268_edited.jpg

Handige tips voor je huisdier

TIPS BIJ EEN HITTEGOLF

hittegolf.jpg

Het gevaar van oververhitting loert

Warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen, hart en hersenen kunnen beschadigd raken en de hond kan zelfs komen te overlijden.

Hoe weet je of een hond oververhit is?

  • De hond is hard aan het hijgen en gaat zelfs kwijlen en eventueel braken

  • De hond beweegt traag en lijkt uitgeput

  • De hond heeft weinig of zelfs geen honger

  • De binnenkant van de oren en de lippen voelen duidelijk (te) warm aan

  • De lichaamstemperatuur stijgt. Normale lichaamstemperatuur is tussen de 38 en 39 graden. Bij oververhitting gaat die over de 40 graden heen.

  • Slijmvliezen worden rood

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Zorg voor schaduw en water en voorkom inspanning

  • Zorg voor een plek met veel schaduw. Is het buiten warmer dan binnen, houdt dan de hond binnen.

  • Laat de hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of schuurtje met plat dak.
    Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven!

  • Water moet altijd beschikbaar zijn.

  • Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C. Laat de hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan kun je ’s middags voldoen met een klein blokje om.

TIPS BIJ SNEEUW

Sneeuw gevaarlijk bij happen

Ik zie vaak honden in de sneeuw happen en het ziet er grappig uit. Maar de consequenties zijn niet grappig voor je hond. Vers gevallen sneeuw is relatief schoon, maar omdat de sneeuw koud is, kan het leiden tot een buikgriep. Oudere sneeuw is niet schoon en kan vervuild zijn met van alles en nog wat. Het is daarom belangrijk dat je meteen aangeeft bij de hond dat hij geen sneeuw mag happen. Ga er niet om lachen, omdat het er zo grappig uitziet. Maar zeg duidelijk “nee” tegen de hond wanneer je het hem wel ziet doen. Probeer ook de hond af te leiden met hondenvoertjes, zodat hij geen sneeuw meer eet.

Sneeuw en onderkoeling

Ondanks dat je hond een vacht heeft, kan hij wel degelijk onderkoeld raken. Het is een warmbloedig wezen en de temperatuur moet dan ook tussen de 38 en 39 graden liggen. Wanneer je hond onderkoeld raakt in de sneeuw merk je dat hij begint te rillen. Het is dan zaak om hem zo snel mogelijk op te warmen. En naar de dierenarts te gaan voor controle. Om te voorkomen dat je hond onderkoeld raakt, raden wij aan om niet te lang buiten met je hond te lopen.

Sneeuw en pekel

De pootkussentjes van honden zijn erg gevoelig. Het kan daarom ook zijn dat je hond het niet prettig vindt lopen in de sneeuw. Door het strooizout dat op de weg en stoep ligt, kan de hond veel pijn krijgen. Vooral als hij al een open wondje heeft. Wist je dat pekel trouwens giftig is voor je hond. Zorg daarom dat je thuis de poten van de hond met lauwwarm water afspoelt, zodat hij de pekel niet binnenkrijgt als hij zich schoonlikt.

SOMMIGE HONDEN HEBBEN MEER RUIMTE NODIG DAN ANDERE!

Wat betekent het gele lintje bij honden?

Heb je al eens een hond met een geel lintje rond zijn leiband of een gele bandana om zijn nek gezien? Dit is een internationaal symbool, maar helaas weten veel mensen niet wat het betekent.

Als een hond een geel lintje om zijn hals of leiband heeft, geeft dit aan dat hij afstand nodig heeft van andere honden en mensen. Het is belangrijk om deze honden niet aan te raken of naar hen toe te lopen zonder toestemming van de eigenaar.

Sommige honden hebben afstand nodig omdat ze bang zijn. Als andere honden of mensen naar hen toekomen, kan dit veel stress veroorzaken bij de hond. Als deze angstige signalen genegeerd worden, kan de hond uiteindelijk grommen, uitvallen of bijten om aan te geven dat zijn grenzen niet worden gerespecteerd. Dit gebeurt echter niet omdat de hond slecht is, maar omdat zijn angst niet serieus genomen wordt.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom sommige honden afstand nodig hebben en hen te respecteren. Door het gele lintje te respecteren, kunnen we de angstige honden helpen en hen een veiliger en comfortabelere omgeving bieden.

PAS OP VOOR GRASAREN

Wat kan er mis gaan?

Honden vinden het vaak leuk om in het hoge gras te spelen en te ravotten. Met name honden met een langere vacht of lange hangoren (zoals een Briard ,Cocker Spaniel) lopen kans dat grasaren zich met de weerhaakjes vastgrijpen in de vacht. De aren dringen steeds dieper in de vacht en kunnen zelfs doordringen in de huid met pijn en ontstekingen als gevolg.

Vaak kruipen ze bij honden tussen de tenen, maar ze komen helaas ook regelmatig in oren, ogen, neus, keel en longen terecht waar ze veel schade kunnen toebrengen. Grasaren lijken klein en onschuldig, maar ze kunnen veel ongemak en pijn veroorzaken en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben (zoals hieronder te lezen is).

Voorkomen is beter dan genezen

In de zomer is het moeilijk om gebieden met wild groeiend gras te vermijden. Gras in bermen wordt ook niet altijd gemaaid en dan heeft gras de kans om tot volle bloei te komen. Controleer na iedere wandeling je hond op grasaren. Voel met je handen voor de vacht en controleer o.a. de voeten, oksels, neus en oren.

Houd ook het gedrag van je hond in de gaten. Als je hond plotesling veel niest, hoest of met zijn hoofd schudt, zou dit kunnen betekenen dat hij last heeft van een grasaar. Likt je hond veel op één plek, bijvoorbeeld tussen de tenen, dan kan dat ok een indicatie zijn.

bottom of page